De val van het kabinet laat ons, CDA Amstelveen, natuurlijk niet onberoerd. Hieronder de verklaring…

Regio-visie op Schiphol van CDA-politici
Visie op het Schiphol-dossier
Regio-overleg van CDA Regio-Amstelland & Meerlanden
31 maart 2025
Als CDA Regio-Amstelland & Meerlanden geloven wij in de kracht van een betrouwbare Rijksoverheid, die haar verantwoordelijkheid neemt door transparant en consistent beleid te voeren en te handelen in het belang van haar inwoners. Het Schiphol-dossier is een van de meest complexe en ingrijpende vraagstukken voor regio Amstelland & Meerlanden en vereist een zorgvuldige en evenwichtige benadering. Hierbij erkennen wij zowel de uitdagingen die Schiphol met zich meebrengt als de kansen die er liggen om een duurzame en verantwoorde oplossing te vinden. Het is van cruciaal belang dat we als partij duidelijk en daadkrachtig optreden, waarbij we de belangen van onze inwoners, de natuur en de economie in goede balans brengen.
Actiepunten:
- Effectieve aanpak van overlast: Schiphol speelt een cruciale rol in de Nederlandse economie. Als internationaal knooppunt zorgt de luchthaven voor werkgelegenheid en economische welvaart. Tegelijkertijd negeren we de overlast, die de luchthaven veroorzaakt, niet. De regio Amstelland & Meerlanden ervaart dagelijks geluidsoverlast, luchtvervuiling en ultrafijnstof, met negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Daarbij zien we dat het sterk locatieafhankelijk is binnen een gemeente of er overlast wordt ervaren; sommige wijken en dorpen hebben relatief weinig last, terwijl andere plekken juist geconfronteerd worden met forse hinder. Veel omwonenden accepteren het permanente achtergrondgeluid van de luchthaven, maar een groot deel van de klachten concentreert zich rondom de piekmomenten van het vliegverkeer. Vooral de zogenaamde buldervluchten, die op bepaalde momenten overvliegen, veroorzaken veel hinder en zijn het moment waarop mensen daadwerkelijk overlast ervaren en klachten indienen. Juist op deze momenten moeten we actief ingrijpen.
- Respecteren van rechterlijke uitspraken: Een betrouwbare Rijksoverheid is niet alleen daadkrachtig, maar respecteert ook de geldende wet- en regelgeving. Rechters hebben in eerdere uitspraken helder aangegeven dat er grenzen zijn aan de groei van Schiphol en dat de gezondheid van de omwonenden voldoende bescherming verdient. Wij stellen voor dat we deze rechterlijke uitspraken niet alleen respecteren, maar ook concreet omarmen in ons beleid. Dit houdt in dat we de overlast in onze regio effectief willen beperken, en dat de nodige stappen genomen moeten worden om de gezondheid van onze inwoners te beschermen.
- Beleid voor spreiding van vluchten: Er liggen echter ook veel kansen voor beleid dat de overlast kan beperken en tegelijkertijd de economische voordelen van Schiphol behoudt. Zo zouden we kunnen inzetten op het spreiden van vakantie- en vrachtvluchten om de drukte op piekmomenten te verminderen. Dit zou niet alleen de overlast verlichten, maar ook bijdragen aan een meer evenwichtige spreiding van de belasting voor de regio. Daarnaast pleiten wij voor geen nachtvluchten en, nog belangrijker, voor geen vrachtvluchten in de nacht. Nachtvluchten veroorzaken niet alleen ernstige geluidsoverlast, maar hebben ook schadelijke effecten op de luchtkwaliteit, wat de gezondheid van de regio verder onder druk zet.
- Stimuleren van treinverbindingen: Een andere belangrijke taak ligt in het stimuleren van treinverbindingen als een beter, goedkoper en schoner alternatief voor korte afstandsvluchten. Dit zou niet alleen de druk op Schiphol kunnen verlichten, maar ook bijdragen aan een duurzamer vervoerssysteem. Het is noodzakelijk om zowel de nationale als internationale treinverbindingen te verbeteren en maakt het voor reizigers praktisch om voor de trein in plaats van het vliegtuig te kiezen. Dit zou niet alleen de overlast verminderen, maar ook helpen om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te reduceren.
- Actiever benutten van regionale vliegvelden: Daarnaast zien wij dat er economische kansen liggen voor Schiphol wanneer ervoor wordt gekozen om vliegveld Lelystad én regionale vliegvelden actiever te benutten. Niet alleen kan dit bijdragen aan het verminderen van overlast in Amstelland & Meerlanden, ook is de arbeidsmarktsituatie rondom regionale luchthavens momenteel gunstiger dan in de regio Schiphol. Dit biedt perspectief voor een evenwichtigere spreiding van werkgelegenheid en economische activiteit.
- Transparante communicatie over kosten: Als CDA Regio-Amstelland & Meerlanden vinden we het daarnaast van groot belang dat de overheid transparant communiceert over de kosten van Schiphol-gerelateerde activiteiten. De kosten van transfers, vliegtickets, nachtvluchten en andere overlast veroorzakende activiteiten moeten realistisch worden doorberekend; waarin rekening wordt gehouden met de beprijzing in omliggende landen. We moeten de maatschappelijke kosten, zoals geluidsoverlast en luchtvervuiling, eerlijk meerekenen in het prijsmodel van de luchtvaart. Dit zou onder andere kunnen door nachtvluchten te beprijzen. De opbrengsten uit deze beprijzing zouden vervolgens kunnen worden aangewend om de negatieve effecten voor de regio te compenseren. Deze middelen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor extra investeringen in lokale gezondheidszorg, het isoleren van woningen tegen geluidsoverlast, of het stimuleren van duurzaamheidsinitiatieven in de regio.
- Stellen van duidelijke grenzen aan groei: Het stellen van duidelijke grenzen aan de groei van Schiphol is essentieel. De luchtvaartsector speelt een belangrijke rol in de economie, maar mag niet ten koste gaan van de gezondheid van omwonenden of het milieu. Als CDA Regio-Amstelland & Meerlanden vinden wij dat de economische belangen van Schiphol en de regio in balans moeten zijn. Het is tijd om het gesprek met alle betrokkenen aan te gaan en samen te werken aan een oplossing die zowel de negatieve impact op gezondheid en milieu beperkt als de economische functie van Schiphol waarborgt.